Перекладач

Пошук

пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Костомаров Микола Іванович

(16 травня 1817 — 19 квітня 1885)
Микола Костомаров - ад'юнкт-професор Імператорського університету Св. Володимира, визначний історик та письменник, історіограф, ідеолог слов'янського відродження, діяч українського національно-визвольного руху. 
Роль Костомарова в розвитку української  історіографії величезна. "Щира любов історика до своєї Батьківщини може виявлятися тільки в строгій повазі до правди", — повторював Микола Іванович. Цьому принципу він слідував усе своє життя.
У контексті сучасності звучать літературні твори Миколи Івановича, в тому числі поезія. 
В результаті узагальнення творчої спадщини М. Костомарова охарактеризована сутність його загальнопедагогічних поглядів.
1) необхідність удосконалення освітньої справи, яке буде досягатися шляхом поширення і обгрунтування ідеї виняткового значення освіти для розвитку суспільства, забезпечення високого професійного рівня вчителя і створення сприятливих умов для безперервної освіти людини в протягом життя, для чого слід забезпечити доступність освіти, створення відповідної науково-популярної літератури; 
2) необхідність вдосконалення освіти народу, його активного розвитку шляхом поширення освіти народних мас, впровадження освіти на рідній мові, спонукання громадськості до створення і видання підручників на рідній мові для початкової освіти; 
3) пропагування педагогічно доцільного початкового сімейного виховання, яке полягало б у підготовці дітей до навчання і освоєння знань.

150-річчя від дня народження М. І. Костомарова за рішенням ЮНЕСКО широко відзначено у всьому світі.



Немає коментарів:

Дописати коментар